Navigation Menu+

Creating an oasis

Posted on Mar 24, 2014

A large and busy family required extensive alterations to their 1970s house which had small dark spaces with unsatisfactory relationships to the outdoor areas.

A large and busy family required extensive alterations to their 1970s house which had small dark spaces with unsatisfactory relationships to the outdoor areas.
The entire lower floor was opened up to create light-filled flexible spaces able to cope with large gatherings of friends and family. It was important to the clients that the house also felt intimate when it was just them at home. This was achieved with large sliding panels which disappear into the walls when not required. They enable the lower floor to be broken down into smaller separate spaces.
Small French doors with low head heights were removed and replaced with full height sliding doors opening to outdoor living areas. This had a huge impact on not only the connection to the exterior, but also the amount of additional natural light provided to the interior of the house.

The centre of the house was opened up with a new stair and void. A very large skylight over the stairs provides light to the centre of the house and connection between levels.

A double height pergola was added to the exterior to unify the jumbled forms of the existing house. It wraps around the north side to create an intermediary space between the inside and outside of both levels, and also connect the upper and lower levels.

The outdoor fireplace is treated as a sculptural element and defines the edge of the exterior room. A new spa pool, retiled swimming pool, terraces and landscaping create a relaxed environment for energetic
family life.

The landscaping carried out by Gary Boyle gives the house a distinctly tropical feel with palm trees and hibiscus. New boundary fencing and walls are offset and layered to create privacy without the feeling of a being in a walled garden.

The existing house has been transformed from a dark, gloomy interior with enclosed spaces and little connection to the exterior into a light and airy family home with a resort type feel.

Project team: Architect: Bossley Architects
Interior Designer: Bossley Architects
Contractor: Nautica Homes
Engineer: Brown + Thomson Ltd
Landscaper: Gary Boyle
www.bossleyarchitects.co.nz

468 ad

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share Build and Renovate Today

share this post with your friends!